27 marca 2014

Wielkanoc od kuchni

"Przed hejnałem", Radio Kraków, 27 marca 2014

Co jedzą weganie podczas Świąt Wielkanocnych?


fot. Zielony Talerz

Jak przygotować smaczne, zdrowe i pozbawione produktów odzwierzęcych wielkanocne potrawy? W najbliższą niedzielę o godz. 16 w krakowskiej kawiarni Pauza in Garden Magdalena i Piotr Kiedziuchowie, właściciele pierwszej w Polsce ekologicznej i w pełni roślinnej cukierni przygotują wiele wegańskich pyszności, m.in. domowy majonez, pastę a’la jajeczna, chrzan wielkanocny oraz mazurek. Państwo Kiedziuchowie byli dziś gośćmi w programie "Przed hejnałem".

– Co zanosicie do święcenia, skoro jajek nie? – pytała prowadząca. – Można zanieść chlebek, pomidorka, warzywka, orzechy, zboże – mówiła Kiedziuch. – Czekoladowego zająca – dodał mąż.

Kiedziuch mówiła o wyrobach swojej cukierni: – Są zdrowsze, odpowiednie dla wszystkich, bo mogą jej jeść osoby na tradycyjnej diecie, osoby z alergiami, dbające na linię, bo wyroby są mniej kalorycznie, wegetarianie, weganie.

Do produkcji smakołyków właściciele używają składników roślinnych niemodyfikowanych genetycznie pochodzących z upraw ekologicznych oraz tzw. sprawiedliwego handlu. Smakołyki powstają na bazie pełnoziarnistych, bezglutenowych mąk, zdrowego oleju kokosowego, syropu z agawy, cukru trzcinowego, ksylitolu, mlek roślinnych oraz belgijskiej czekolady. W tradycyjnych sklepach trudno dostać te produkty. – Są wydzielone regały, ale to nadal niszowa oferta. Kiedy się poszuka, jest parę hurtowni w Polsce, które tylko takie rzeczy oferują w swoim asortymencie – mówił Kiedziuch. – Warzywa i owoce są w każdym sklepie. Mleko roślinne jest nawet w dyskoncie, do którego chodzi większość Polaków – dodała partnerka.

http://www.radiokrakow.pl/audycje/przed-hejnalem/wielkanoc-od-kuchni

wydawca: BK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz